Intervju med en student

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Agnes Karlén - År 1
Energi, miljö och management

Vem är du?

Jag kommer från Stockholm. På gymnasiet läste jag ekonomilinjen men insåg efter ett tag att det inte var något som jag ville hålla på med i framtiden. Därför började jag kika på andra alternativ och såg att man kunde läsa ett basår för testa på fler ämnen och få möjlighet att söka vidare till många fler utbildningar.

Varför valde du detta program?

När jag började på basåret trodde jag att jag ville välja en naturvetenskaplig utbildning efteråt med fokus på biologi. Men jag blev förvånad när de ämnen jag tyckte var roligast var fysiken och matten. Så då började jag kika på de tekniska utbildningarna istället. Då jag redan gick basår i Linköping blev det naturligt att kolla vilka möjligheter som fanns här på universitetet. Då hittade jag EMM som jag tyckte verkade som en perfekt blandning mellan de teknika delarna och de naturvetenskapliga i vad olika lösningar får för effekter på miljön.

Vad är typiska kurser du läser och vad intresserar dig mest?

Samtidigt som vi läser mycket matte och tekniska kurser som termodynamik, mekanik och strömningslära får vi parallellt med det läsa andra typer av kurser inom miljö och management som resursteori, miljömanagement och miljökemi. Trots att jag tycker att de mer tekniska utbildningarna är roligare tycker jag att det är väldigt intressant att läsa de andra kurserna också för att få ett bredare perspektiv.


Vad tycker du skiljer sig mellan gymnasiet och universitetet? Hur brukar du lägga upp dina studier?

Under gymnasiet så pluggade jag inte så mycket utanför skoltid, det var ofta så att jag hann klart med lektionsuppgifterna under den schemalagda tiden. Därför blev jag i början väldigt stressad när jag på universitetet ofta inte ens hann halvvägs genom uppgifterna, tills jag insåg att det inte var meningen eller rimligt att hinna med allt på en två timmar lång lektion. Jag sitter alltid på campus och pluggar, det blir mycket roligare när man sitter tillsammans med sina kompisar och då kan man vara lite ledig när man väl kommer hem sen.

Hur var första tiden på universitet?

Den första tiden på universitetet var nervös och intensiv men samtidigt en av mina höjdpunkter sedan jag börjat här! Man får träffa så mycket nya människor och schemat är fullspäckat med aktiviteter så det finns alltid något kul att göra.  

Vart ser du dig om 10 år? Har du något drömjobb?

Jag hoppas att jag har ett jobb där jag får kombinera teknik och hållbarhet. Kanske genom att försöka ta fram nya mer hållbara produkter eller att optimera processer för att de ska bli mer energisnåla.

Är/har du varit engagerad inom studentlivet? Varför och vad gav det dig?

Under mitt andra år har jag suttit med i Maskinteknologsektionens damförening, EMMA. EMMA arbetar för de som känner sig kvinnliga på sektionen genom att hålla olika typer av event, både näringslivsevent för att ge en inblick i företagsvärlden och sociala event så att man får umgås med andra på sektionen. Jag gick med för att jag tycker att det är viktigt att det finns en plattform för att stärka och peppa tjejerna på sektionen. Det har också varit otroligt lärorikt, jag hade inte varit engagerad inom något liknande innan men nu på bara ett år har vi 7 tjejer lyckats med att bland annat hålla en sittning för 230 personer och en massa andra roliga event. Det har varit väldigt givande att känna att man kan bidra med något till andra under sin studietid och det är en skön omväxling mot att sitta inne och plugga hela dagarna.

Vad tycker du om LIU:s studentliv? Finns det något för alla, är det bra variation av aktiviteter?

Det finns en massa olika föreningar och utskott på universitetet att gå med i, allt från en hållbarhetsförening och en orienteringsförening till en blåsorkester. Det är även ett antal tävlingshelger under året vilket jag tycker är några av de absoluta höjdpunkterna, maskin håller i en trampbilstävling och utöver det finns bland annat en paintballtävling och en dragkampstävling. I och med tävlingarna är det en hel helg med fester och aktiviteter att vara med på.


Fem snabba frågor

Bästa maten i matlådan?
Enchiladas

Torsdagskröken, kravall eller tacokväll med vännerna?
Om jag måste välja en så blir det tacokväll

Vad är det bästa med att plugga på LIU?Att man får så många nya vänner och att de flesta är så öppna och engagerade i studentlivet!

Vart ser du dig om 10 år? Har du något drömjobb?

Jag hoppas att jag har ett jobb där jag får kombinera teknik och hållbarhet. Kanske genom att försöka ta fram nya mer hållbara produkter eller att optimera processer för att de ska bli mer energisnåla.

Ditt bästa tips till nya studenter?

Om man tycker att föreläsningarna är svåra och går för snabbt finns det ofta videos på Youtube som förklarar samma sak fast i ett mycket lugnare tempo. Det har räddat mig i flertalet mattekurser.
Gå, cykla eller åka buss till campus?         Cykla såklart

Favoritplats att plugga på?
Det blåa köket i C-huset