Intervju med en student

EMM-NY-TEMP

William Löfquist - År 4
Energi, miljö & management


Vem är du?

Från landets sydligaste län, närmare bestämt Skåne och mer specifikt Helsingborg, flyttade jag till Linköping sommaren 2015 efter ett sabbatsår fyllt av äventyr. Efter gymnasiet bestämde jag mig för, likt många andra, att jobba in på hösten för att sedan ta mitt pick pack och dra. 

 

Allt från volontärarbete i Gambia, till bergsklättring i Nya Zeeland och djupdykning på Fijis paradisöar prickades av. I bagaget hade jag min naturvetenskapliga gymnasieutbildning vilket gagnade för någon form av teknik vidareutbildning, men vilken var inte helt glasklart förrän senare.

Varför valde du detta program (och just i Linköping)?

I ärlighetens namn var jag från början inställd på att läsa industriell ekonomi men blev övertygad om att jag på EMM kunde få det bästa av två världar. En kombination av tekniska kunskaper, de trendiga men ack så omdebatterade energi- och miljöfrågorna samt management aspekten som profilerar sig mot industriell ekonomi blev avgörande för mitt beslut.

Valet av Linköping grundade sig i att jag som Helsingborgbor hade förväntades studera vidare i Lund, men av princip skäl helt enkelt valde bort Lund. Hade dessutom ett sug efter att få skaffa mig ett eget boende. En annan parameter som spelade in var att jag ville på prova på studentlivet, och då är Linköping en fantastisk möjlighet, om inte den bästa!


Hur var första tiden på universitet/i Linköping? Hur var nolle-P?

Självklart nervkittlande och spännande! Nolle-P är bland det bästa man får uppleva som ny student och det sätter egentligen grunden för hela utbildningen. Här träffar man sina första nya vänner, får gå på sittningar och dansa tillsammans, men också lära sig om Liu och sin utbildning. Det är många intryck på samma gång, sån tur är har man ett mäktig Phadderi vid namn Mpire som vakar över en!


Hur bor du? Hur har du bott under studietiden? Är det svårt att hitta boende?

För närvarande bor jag på irrblosset i Valla som tillhör studentbostäder, men har tidigare bott i ett kollektiv bestående av tre personer. Att bo i kollektiv är otroligt kul. Det var en kul tid men nu var det läge att bo själv när exjobbet närmar sig. Att hitta boende kan vara lite knepigt i början om man inte står i bostadskö sedan länge, men det löser sig alltid och är inget man behöver oroa sig över. Jag känner inte en enda som det inte löst sig för!


Ditt bästa tips till nya studenter?

Va dig själv! På universitet finns alla typer av människor! Våga välkomna studentlivet!


Vad är exempel på typiska kurser du läser och vad intresserar dig mest?

Under de tre första åren är utbildningen relativt klassiskt lagt åt civilingenjörshållet, med inslag av miljö- och energikurser. Matematik och mera matematik, det finns någon form av hatkärlek här som bara är att acceptera de första åren när man räknar otroligt mycket. Andra inslag är termodynamik och strömningslära men också industriell miljöteknik och energisystem är kurser som behandlar, och en rad andra. Jag intresserar mig mest av kurser där jag får kombinera teknik, energi med styrning. Jag älskar att se samband, synergier och industriell symbios!


Vad gjorde du för kandidatprojekt och vad vill du göra för exjobb?

Mitt kandidatarbete utfördes på Centralbryggeriet i Linköping som är stadens lokala ölbryggeri. Här gjorde vi en energikartläggning av  verksamheten samt tittade på områden som hade potential för effektivisering. Utöver det tittade vi på möjligheter att samla in koldioxid som uppstår vid jäsingsprocssen för att sedan kunna återanvända detta vid kolsyresättningen av ölet för att uppnå ett klimatneutralt bryggeri. När det gäller exjobb har jag börjar fundera och drar i lite lösa trådar, men vad det blir är hemligt! Ni får helt enkelt vänta och se.


Har du varit på utlandsstudier? Hur var det?

Under HT18 begav jag mig till Australien och  Brisbane där jag studerade på The University of Queensland! Det är bland det bästa jag någonsin gjort. Wow! Det är ett måste om man får möjligheten till att åka. Förutom att det var ett enastående universitet på alla plan får man ta del av otroligt många kulturer, träffa vänner för livet, upptäcka världen och givetvis ha massor av kul!! GÖR DET!


Vad tycker du om LIU:s studentliv? Finns det något för alla, är det bra variation av aktiviteter?

Som jag tidigare nämnt är studentlivet en klass för sig själv. Jag har besökt flera av Sveriges större universitet och tror inte att ett enda lever upp till samma standard. I Linköpings är studentlivet kärnan för hela studietiden. Här finns ALLT du kan tänka dig. Från att vara kåraktiv till sektionsaktiv, jobba på studentcaféer, vara med i surf- eller skidutskott eller varför inte arrangera företagsmässor?


Skillnad mellan gymnasiet och universitetet? Hur brukar du lägga upp dina studier?

En del säger att skillnaden är enorm, andra säger de pluggar på som vanligt. Jag säger att största skillnaden är storleken och den originella atmosfären som finns på campus. Hitar du ett sätt att trivas och får rätt umgänge så klarar man sig utan tvekan genom studierna.


Vilken master läser du? Varför valde du denna?

Min master benämns som Hållbart företagande som på pappret är master i industriell ekonomi. I den här master får jag läsa både ledarskap, affärsstrategier och strategi- och verksamhetsstyrning vilket passar mig som handen i handsken! Här får jag arbeta med att applicera mina kunskaper i företagskontext och lära mig och organisationer och affärsutveckling.


Är/har du varit engagerad inom studentlivet? Varför och vad gav det dig?

Jag har varit engagerad i flera saker, men de mest framstående är nog Festmaskineriet som är maskinsektionens festeri samt Flamman som är en studentkrog. Att engagera sig i sektionen eller andra studiesociala sammanhang är något jag verkligen rekommenderar! För mig har drivkraften legat i mina engagemang och det har varit nyckeln till att jag orkat med alla studier. Man får vänner för livet, får prova på företagskontakt, budgetera och skriva avtal. Det var bara ett axplock av nyttigheter som fås!


Vad gör du på fritiden?

Förutom att plugga händer jag med vänner, tränar och kollar en avsevärd mängd fotboll. Jobbar emellanåt på en studentpub som bartender och sen blir det givetvis en och annan trevlig utekväll. När jag har tid älskar jag också att resa!


Vart ser du dig om 10 år? Har du något drömjobb?

Den svåraste frågan av dem alla. Mitt svar blir nog en aning tråkigt; jag vet inte. Jag hoppas vägen visar sig och tar mig till något trevligt ställe. Jag har en stor passion för att resa och upptäcka världen så att kunna kombinera detta med jobbet och arbeta internationellt hade varit otroligt kul!