KURIOSA

Mycket har hänt på Linköpings universitet sedan dagen det öppnade. Under åren har universitetet och dess studentliv samlat på sig en mängd av traditioner, fester, tävlingar och spännande fakta. Vissa lever kvar, andra inte. Det finns mer än vad man tror och vad är då inte roligare än en egen sida för kuriosa? Här kommer du kunna läsa om lite gott och blandat. Allt kanske är helt nytt och främmande för dig och vissa kanske du känner igen. Njut av rolig och spännande läsning! 

Denna sida är helt nyskapad (hösten 2021) och vi söker just nu mer innehåll! Kanske har du hört om traditioner som dina föräldrar har upplevt från deras studietid på Liu, eller är du själv en student som upplevt ett och annat av studentlivet och universitetet? Om du besitter någon unik tradition, festlighet eller rolig fakta från Liu som du känner att resten av sektionen behöver känna till, SE HIT! Dela med dig av dina upplevelser eller tipsa om kuriosa genom att maila till manualen@maskinteknologsektionen.se. Det går även bra att maila om du vet mer om det som står nedan och vill fylla på med fakta eller bilder.

Historien om Skytte-C

Skytte-c (egentligen skyttecentrum, även kallat Skyttet) är ett hus i skogen utanför Lambohov i närheten av City Gross. Det är egentligen klubbstugan till skytteföreningen, som också har använts som festlokal av många studenter, och är känt för sina fester. Det var billigt att hyra och låg ganska avskilt. Många tackfester, festeristfester och andra fulfester har anordnats på Skytte-c och kunde ofta bli väldigt stökiga. Vanligtvis bestod festerna av en fulvinsrunda, en fulsittning och ett eftersläpp. Ibland kom polisen förbi, mest för att kolla så att alla mådde bra eller för att berätta att studenter från någon annan stad var i Linköping. Ett tag var det populärt att “rolla”, alltså rulla ner för de branta vallarna som finns i närheten av stugan.

Vi som skrivit det här vet inte när uthyrningen började, men det är åtminstone någon gång under 1900-talet. Det var en person på skytteföreningen, Elmer, som skötte uthyrningen. Att hyra skyttet en vardagskväll kostade 2500 kr och betalades kontant. När Elmer dog var det ingen som ville ta över ansvaret, uthyrningen var trots allt olaglig, och i maj 2019 hölls den sista studentfesten på Skytte-c. Eftersom nästan alla fulfester tidigare hölls på där är det numera betydligt svårare att hitta lokaler, men några alternativ har varit en gymnasieskola, gräsmattor på campus och Ballpoint. Det har gått en del rykten om att kommunen vill riva skyttet för att bygga bostäder, men än så länge (augusti 2021) står huset kvar i samma skick som när det slutade hyras ut. Inget hindrar den som vill att åka dit och titta. 

Skytte-c har en speciell plats i många studenters hjärta. Många uppskattade den avslappnade stämningen, skogen runt huset, mängden fulvin och avsaknaden av vakter. Det finns mängder av historier om vad som har hänt på skyttet och de flesta som varit där har förmodligen ett antal minnen och berättelser från platsen. Studenterna som sörjer skyttet är många.