Bostad

Bostadsköer

Det finns flera olika sätt att få tag på ett boende i Linköping. Det vanligaste sättet är att man får en bostad via Studentbostäders bostadskö. De erbjuder mest korridorsrum och ettor, men även en del större lägenheter. Utöver denna bostadskö finns det även Byggvesta, som erbjuder lägenheter i Colonia, vilket är bostäderna till vänster om märkesbacken ifall man kommer från Ryd. De erbjuder främst ettor och tvåor. Sist finns även Stångastadens bostadskö, vilket är den kommunala bostadskön. Alla tre köer är helt gratis att stå, där man endast behöver logga in en gång i halvåret för att behålla sin köplats.

Privata hyresvärdar

Ett annat sätt att hitta boende på är att söka via en privat hyresvärd. Victoria Park har lägenheter i Ryd och i södra Skäggetorp, men har ingen bostadskö man kan ställa sig i. Istället söker man en specifik bostad och sedan väljer de ut en person som blir erbjuden lägenheten baserat på asnökningsuppgifterna. Det innebär att om du har tur kan du få en bostad väldigt snabbt utan att ha stått i någon kö. Victoria Park erbjuder framförallt tvåor till femmor, så en idé är att gå ihop ett gäng kompisar och söka tillsammans och starta ett kollektiv. En annan hyrevärd som har samma koncept är Willhem. De har lägenheter i bland annat Skäggetorp, Gottfridsberg och Lambohov m.fl.

Inneboende

Man kan även söka att bo som inneboende hos någon. Bra sidor för att hitta folk som erbjuder rum är Blocket, KOMBO, Bo Tillsammans och LiU:s anslagstavla.

Tips om att bo i korridor

Att bo i korridor (korre) kan vara både helt fantastiskt och riktigt jobbigt. Självklart beror det väldigt mycket på saker som är svåra att påverka som nyinflyttad, som korridorskulturen och skicket på köket. Trots detta går det att påverka rätt mycket själv. Nyckeln till att trivas i korridoren är kommunikation. Att prata med de andra är avgörande för att få ihop städningen och det andra i köket. Bara att hålla ett gemensamt möte, antingen en gång eller återkommande, där alla diskuterar hur de vill ha det i köket, kan göra enorm skillnad. Genom att diskutera och komma överens om gemensamma regler som alla är med på kommer det förmodligen att bli mycket bättre. Om ni inte redan har en gruppchatt och ett städschema, se till att fixa det så fort som möjligt. Om det trots möten inte fungerar går det alltid att kontakta hyresvärden och be om hjälp.

Om du känner att det funkar i din korridor, föreslå gärna att ni ska göra något tillsammans, till exempel äta middag, se en film, basta, spela sällskapsspel, sy märken på ovven eller något helt annat. Att bo i korridor kan vara som att bo i kollektiv med sina bästa vänner!

Skrivet av: Emil Boström, Manualen 18/19

Senast uppdaterad: Februari 2019