Åka via skolan

LiTH har i dagsläget samarbete med 250 universitet i 40 olika länder på 5 kontinenter. Det finns alltså en uppsjö av spännande universitet att åka till via skolan! För mer information vart du kan hitta vilka av dessa, gå gärna till kartan som visar vart M:are, EMM:are och DPU:are kan åka till.

Viktiga datum

För utbytesåret 20/21 ansökte studenter som var intresserade av att åka utomlands den 15:e oktober 2019 och sista dagen för ansökan var den 15 november 2019. Under slutet av december kom besked om nominering där sista svarsdagen för att tacka ja till sin utbytesplats var den 8:e januari. När du som student tackat ja till din utbytesplats kommer LiTH att nominera dig till partneruniversitetet. Efter nominering kommer du även att skicka in en formell ansökan till partneruniversitetet.

Ansökningsprocessen

Innan ansökningsperioden 

Innan ansökan öppnar kan det vara ett bra tillfälle för studenten att undersöka vilka universitet som är intressanta och om dessa kräver någon speciell behörighet. För att hitta universitet som man kan åka till på maskinteknologsektionen så använd sökportalen och filtrera på relevant program. Passa även på att gå på de informationspass som studievägledarna anordnar, information om dessa mejlas ut under hösten. 

Under ansökningsperioden 

Under ansökningsperioden kommer du kunna påbörja din ansökan till de olika universiteten, detta gör du genom att göra en intresseanmälan om vart du vill studera och vilka meriter du har. Man kan välja att söka upp till 9 st olika universitet, där ditt förstahandsval är längst upp i ansökan. Till varje universitet kommer du behöva leta fram kurser som du kan tänka dig att läsa under din utbytestermin. Detta är inte på något sätt slutgiltigt, utan det slutgiltiga valet kommer att vara senare på våren. 

Efter ansökningsperioden

Efter att du har tackat ja till din utbytesplats och LiTH har nominerat dig till universitetet kan du påbörja din faktiska ansökan till universitetet. Information om vad som ska fyllas i och vad som krävs för en fullständig ansökan finner du på följande länk.

Behörighet

För att åka utomlands via skolan kommer du att behöva uppfylla ett antal krav som skolan kräver för att nominera LiTH studenter. 

Betyg

  1. Du ska studera på LiTH
  2. Du ska ha fullgjort minst 60 HP
  3. Du ska ha avslutat alla behörighetsgivande kurser alternativt saknar en kurs
  4. Minst 3,5 i medelbetyg, vissa partneruniversitet kräver högre medelbetyg
  5. 30 HP kvar av sina studier
  6. Kandidat-/examen-/masterarbete ska ha behörighet som anges i kursplanen vara uppfylld före arbetets start

De universitet som kräver ett extra högt medelbetyg för att söka hittas i bilagorna i följande dokument.

När kan jag söka?

Eftersom man bör ha fullgjort 60 HP innan man kan söka är det första tillfället att söka utlandsstudier i år två och sedan åka under det tredje året. Det vanliga för studenter på maskinteknologsektionen är dock att ansöka under sitt tredje år och åka en eller två terminer i sitt fjärde år på LiTH.

Språkkunskaper

Till vissa universitet krävs det speciella språkkunskaper och den sökande kan då behöva göra språktest som TOEFL eller IELTS. Om universitetet har speciella språkkrav kan du hitta detta i sökportalen under informationsprofilen.