Observera! Dessa dokument är reserverade för korrigering av tryckfel. All information i de bifogade PDF-filerna är giltig.

Stadgar Maskinteknologsektionen

Ett medlemskap i Maskinteknologsektionen (MTS) får behörig teknolog då denne förnyar medlemskap genom hemsidan.

Maskinteknologsektionen är en ideell förening som har till ändamål att verka för sammanhållningen samt tillvaratagandet av intresset för de potentiella, registrerade och utexaminerade teknologer från något av de program som sektionen företräder.

Sektionen har sitt säte i Linköping.

a) Inträde
Rätt till inträde i sektionen har teknolog som är registrerad vid LiTH på någon av utbildningarna som nedan listas:

  • Civilingenjör i Maskinteknik
  • Civilingenjör i Design & Produktutveckling
  • Civilingenjör i Energi – Miljö – Management
  • Master in Sustainability Engineering and Management
  • Master in Mechanical Engineering
  • Master in Aeronautical Engineering
  • Master in Design

b) Giltighet
Medlemskapet måste årligen uppdateras. Medlem som inte uppdaterat sitt medlemskap utträder automatiskt ur sektionen.

c) Utträde
Medlem som önskar utträda ur sektionen skall skriftligen anmäla detta till styrelsen och anses därmed omedelbart ha lämnat sektionen.

d) Hedersmedlem
Till hedersmedlem kan den person väljas som genom extraordinära insatser synnerligen främjat sektionens intressen. Hedersmedlem väljs av ordinarie sektionsmöte efter förslag av sektionsstyrelsen. För val krävs 3/4 majoritet. Alla sektionsmedlemmar har rätten att föreslå hedersmedlem till sektionsstyrelsen.

e)Uteslutning
Medlem får inte uteslutas ur sektionen av annan anledning än att den motarbetat sektionens verksamhet och ändamål eller uppenbarligen skadat sektionens intressen. Fråga om uteslutning görs av sektionsmötet och får inte avgöras förrän medlem fått del av de omständigheter som föranlett att medlemskapet ifrågasätts.

a) Sammansättning
Styrelsen består av en ordförande, en kassör, samt ytterligare minst tre ledamöter varav en fungerar som sekreterare och en som ansvarar för sektionens utbildningsbevakning. Endast medlemmar i sektionen har rätt att bli valda till styrelsen.

b) Sammanträden
Styrelsen sammanträder när ordföranden finner det erforderligt. Kallelsen skall vara styrelsens medlemmar tillhanda senast dagen före mötet. Styrelsen skall sammanträda minst 4 gånger per år.

c) Beslutsförhet
Styrelsen är beslutsförlig då minst hälften av ledamöterna är närvarande. Styrelsebeslut fattas med enkel majoritet. Vid lika röstetal gäller den mening
mötesordföranden biträder.

d) Åligganden
Styrelsen företräder sektionen, bevakar dess intressen och handhar dess angelägenheter.

  • Styrelsen beslutar å sektionens vägnar såvida inte annat föreskrivs i dessa stadgar.
  • Styrelsen skall verkställa de, av sektionsmötet, fattade beslut, handha sektionens ekonomiska angelägenheter och föra räkenskaper, samt avge årsredovisning till sektionsmötet för det senaste räkenskapsåret.
  • Styrelsen skall kalla till sektionsmötet.
  • Styrelsen ansvarar för att det finns ett medlemsregister.

e) Entledigande
Styrelsen har rätt att entlediga förtroendevalda inom sektionen som skriftligt ansökt om entledigande. Dock kan endast sektionsmötet entlediga sektionens ordförande, kassör samt revisorer.

Inom sektionens verksamhet inryms även ett antal bifirmor som svarar direkt mot sektionsmötet. Varje bifirma har två, av sektionsmötet utsedda, firmatecknare. Utöver dessa väljer sektionsmötet ett lämpligt antal representanter för varje bifirma, varav en fungerar som sekreterare för bifirman. Endast sektionsmedlemmar har rätt att bli valda till någon av bifirmorna, så länge inte särskilda skäl föreligger.

a) Festmaskineriet (FM)
FM arrangerar spexiga aktiviteter. FMs firma tecknas av Festmaskinist och Kassör var för sig.

b) Phadderiet MPiRE
MPiRE ansvarar för mottagningen av nyantagna maskinteknologer på något av de civilingenjörsprogram som sektionen företräder. MPiREs firma tecknas av Generalen och Kassör var för sig.

c) EMMA
EMMA genomför aktiveter riktade mot de maskinteknologer som identifierar sig som kvinnor eller icke-binära. EMMAs firma teckans av BästEMMA och Kassör var för sig.

a) Sammansättning
Valberedningen skall bestå av minst fem ledamöter varav en fungerar som ordförande. Valberedningen nomineras av sektionsstyrelsen och väljs av sektionsmötet, där alla sektionsmedlemmar har rätt att lämna motförslag. Endast sektionsmedlemmar har rätt att bli valda till valberedningen. Valberedningen sammanträder efter kallelse av valberedningens ordförande.

b) Åtaganden
Valberedningen skall bereda val till sektionsstyrelse, bifirmor, revisorer och de övriga förtroendevalda som sektionsmötet finner lämpligt. Valberedningen skall senast 15 dagar innan sektionsmötet anslå sitt förslag av förtroendevalda inför sektionen.

c) Motförslag
Motförslag till valberedningens förslag äger varje medlem rätt att väcka. Motförslag skall senast fem läsdagar före sektionsmötet överlämnas skriftligt till en av styrelsen utsedd person för att omgående anslås. Motkandiderade skall även ges möjlighet att på sektionsmötet presentera sig.

d) Intervjuer
Samtliga personer som sökt eller nominerats till någon av posterna som valberedningen har till uppgift att tillsätta skall erbjudas möjlighet att komma till personlig intervju med valberedningen. Alla medlemmar äger rätt att lämna skriftliga förslag till valberedningen.

e)Regler för valberedningen
En medlem i valberedning får inte av valberedningen själv nomineras till en förtroendepost. Då valberedningen väljer att lämna nominering till en förtroendepost vakant, kan alla sektionens medlemmar under ett sektionsmöte själva kandidera till förtroendeposten, inklusive valberedningens medlemmar.

a) Firma
Sektionens firma tecknas enskilt av sektionens ordförande och kassör.

b) Verksamhetsår
Sektionens verksamhetsår infaller från och med den 1 maj till och med den 30 april. Styrelsens årsredovisning skall överlämnas till sektionens revisorer senast den 30 augusti.

c) Revisor
Styrelsens förvaltning skall årligen granskas av minst en, av sektionsmötet utsedd, revisor. Sektionens revisorer får ej under samma verksamhetsår inneha andra förtroendeposter inom sektionen.

a) Sektionsmöte
Sektionsmötet är sektionens högst beslutande organ och hålls minst en gång per verksamhetsår.

b) Ordinarie sektionsmöte
Ordinarie sektionsmöte skall hållas senast den 30 april på den tid och plats som styrelsen bestämmer. Skriftlig kallelse, jämte handlingar, skall avsändas till alla medlemmar senast 15 dagar före ordinarie sektionsmöte.

c) Rösträtt
Vid sektionsmöte har varje medlem en röst. Rösträtten är personlig och kan inte utövas genom ombud. Sektionsmötet fattar beslut med enkel majoritet. Vid lika röstetal gäller den mening som sektionsordföranden, alternativt den av sektionsordföranden utsedd styrelseledamot, biträder, dock sker avgörandet vid personval genom lottning.

d) Beslutsförhet
Sektionsmötet är beslutsförligt om minst 30 medlemmar är närvarande på mötet. Beslut i frågor av större ekonomisk betydelse för sektionen eller dess medlemmar får inte fattas om dessa inte funnits med i kallelsen till mötet. Sektionsmötet får inte hållas på, av LiTH förutbestämda, icke schemalagda dagar. Ledamot av styrelsen får inte delta i beslut om ansvarsfrihet för förvaltningsåtgärd för vilken denne är ansvarig.

e) Ärenden
Årligen skall dessa ärenden behandlas på sektionsmötet:

  • Granskning av föregående års ekonomiska redovisning och verksamhetsberättelse.
  • Revisionsberättelsen för föregående års redovisning.
  • Beslut i frågan om ansvarsfrihet till föregående års styrelse och bifirmor.
    Val av styrelse, valberedning, revisorer, bifirmor och övriga förtroendevalda.

f) Justering
Sektionsmötets protokoll justeras av mötesordföranden, mötessekreteraren samt av två vid mötet särskilt utsedda justeringspersoner som, i händelse av votering, även fungerar som rösträknare.

g) Extra sektionsmöte
Extra sektionsmöte hålls när styrelsen eller revisorerna finner att det är nödvändigt eller när minst 10 % av sektionens medlemmar kräver detta genom en skriftlig begäran till styrelsen. Kallelse till extra sektionsmöte ska avsändas till alla medlemmar senast 10 dagar före extra sektionsmöte. Av begäran ska framgå det eller de ärenden som medlemmarna vill att mötet ska behandla. På extra sektionsmöte får endast de ärenden som angivits i kallelse behandlas.

Ladda ned pdf: MTS – Stadgar

Reglemente Maskinteknologsektionen

1.1. Medlemskap

1.1.1. Förfarande
Ett medlemskap i MTS får behörig teknolog då denne förnyar medlemskap genom hemsidan.

1.1.2. Studentkår
MTS studentkår är Linköpings Teknologers Studentkår – LinTek.

1.1.3. Medlemskap för sektionsaktiva
Alla personer som på något vis är aktiva i MTS, eller på annat vis representerar sektionen, skall vara medlemmar i sektionen om inte särskilda skäl föreligger.

1.2. Sektionsmöten

MTS ska under verksamhetsåret ha tre ordinarie sektionsmöten: ett möte hålls under hösten senast 31 oktober, ett under vintern senast 20 februari samt ett under våren senast 15 april. Sektionsmötet sammanträder på kallelse av sektionsstyrelsen.

1.2.1. Höstmöte
Det åligger sektionsmötet att på höstmötet:

  • Behandla föregående verksamhetsårs års- och revisionsberättelse för MTS samt besluta om ansvarsfrihet
  • Fastställa reglemente avseende MPiREs verksamhet
  • Välja valberedning
  • Välja Generalen.
  • Välja M-YRANs ledningsgrupp

1.2.2. Vintermöte
Det åligger sektionsmötet att på vintermötet:

  •  Välja sektionsstyrelsens Ordförande, Vice Ordförande och Kassör
  • Välja MPiRE, med undantag för Generalen
  • Fastställa reglemente för nästkommande verksamhetsår med undantag av MPiREs verksamhet.

1.2.3. Vårmöte
Det åligger sektionsmötet att på vårmötet:

  •  Välja sektionsstyrelse med undantag för Ordförande, Vice Ordförande, Kassör och Generalen
  • Välja sektionens två revisorer
  • Välja FM
  • Välja EMMA
  • Välja ordförande för sektionens utskott
  • Fastställa budget för MTS.

1.2.4. Mandat
Mandatperioden för Generalen och valberedningen sträcker sig från 1 december till 30 november. Mandatperioden för MPiRE (med undantag för Generalen) sträcker sig från 1 mars till sista februari. Mandatperioden för styrelsen, EMMA och FM sträcker sig från 1 maj till 30 april. Mandatperioden för M-YRANs ledningsgrupp sträcker sig från 1 februari till 31 januari.

1.3. Organisation

Se pdf för bild över MTS struktur

1.3.1. MTS presidium
MTS presidium består av sektionsstyrelsens Ordförande, Vice ordförande och Kassör.
MTS presidium har befogenhet att i akuta ärenden fatta beslut av både strategisk och ekonomisk vikt utan att sammankalla sektionsstyrelsen.

1.4. Ekonomi

Sektionen ska eftersträva en god ekonomi. Vid eventuellt överskott kan mötet besluta att placera en andel av överskottet i någon av fonderna angivna i 1.4.4. utifrån sektionsstyrelsens yrkande vid höstmötet.

1.4.1. Befogenheter
Ändringar större än ett halvt prisbasbelopp gentemot enskilda budgetposter ska beslutas av sektionsstyrelsen.
Ändringar större än ett prisbasbelopp gentemot MTS totala budgeterade resultat ska beslutas av sektionsmötet.

1.4.2. Skyldigheter som kassör på sektionen
Vid tillträdande på en roll inom sektionen som innebär tillgång till sektionens bankkonto och/eller bokföring måste tillträdande part signera ett avtal som innefattar ekonomiskt ansvarstagande och skyldigheter. Ytterst ekonomiskt ansvarig på sektionen omfattas inte av denna punkt men ansvarar för att avtalet finns och signeras.

1.4.3. Äskningar
Sektionens medlemmar har möjlighet att äska pengar ur evenemangsfonden för att kunna genomföra arrangemang. Sektionens aktiva grupper har även möjlighet att äska ur inventariefonden för inköp av inventarier som främjar verksamheten.

1.4.4. Fonder

  • Bilfond
  • Jubileum M55
  • Jubileum M60
  • Inventariefond
  • Evenemangsfond

Nedan beskrivs de poster som ska finnas i sektionsstyrelsen samt vilka ansvarsområden de har. Styrelsemedlemmarna ska, förutom nedanstående, vara del av de postspecifika sektionsråd som LinTek sammankallar. Styrelsen har, förutom sina personliga ansvarsområden, ett kollektivt ansvar för frågor i den löpande verksamheten av övergripande karaktär samt områden som faller mellan de personliga ansvarsområdena. Till sin hjälp kan sektionsstyrelsen tillsätta utskott för att bedriva verksamheten.

2.1. Poster

Följande poster ska finnas i sektionsstyrelsen:
2.1.1. Ordförande
Ordförande är ytterst ansvarig för sektionens verksamhet samt är firmatecknare för hela sektionen. Representerar MTS i officiella sammanhang. Ordförande leder styrelsens arbete och överser att styrelsens verksamhet bedrivs enligt sektionens stadgar och reglemente. Överser
och stöttar de individuella styrelsemedlemmarna i deras uppdrag. Ansvarar för att sammankalla till styrelsemöten och säkerställa att beslutsunderlag är tillräckliga. Är en del av MTS presidium tillsammans med Vice Ordförande och Kassör.

2.1.2. Vice ordförande

Vice Ordförande stöttar Ordförande i dess arbete och är ställföreträdare i dennes frånvaro. Ansvarar för att handlingar förbereds och att kallelsen skickas ut inför sektionsmöten. Ansvarar för att sektionsmötesprotokoll förs och justeras samt offentliggörs för sektionens medlemmar. Är en del av MTS presidium tillsammans med Ordförande och Kassör.

2.1.3. Kassör
Kassör är ytterst ekonomiskt ansvarig för MTS samt firmatecknare för hela sektionen. Ansvarar för att upprätta sektionens budget, äskanden samt fastställa bokslut. Bistår ekonomiskt ansvariga på sektionen. Är en del av MTS presidium tillsammans med Ordförande och Vice Ordförande.

2.1.4. Studieutvecklingssamordnare
Studieutvecklingssamordnare är ytterst ansvarig för utbildningsbevakningen på samtliga program som MTS representerar. Medverkar på möten med programnämnden för maskinteknik och design samt de underliggande programplanegrupperna. Ytterst ansvarig för att genomföra LinTeks  kursutvärderingar.

2.1.5. InformationsChef
InformationsChef ansvarar för informationsspridningen inom MTS samt överser standarden för hur sektionen presenterar sig. InformationsChef ansvarar för sektionens medlemsförteckning och att sektionen följer GDPR. Ansvarar för att röstlängden fastställs samt att röstning utförs enligt stadgan på  sektionsmöten.

2.1.6. Studerandearbetsmiljöombud
Studerande Arbetsmiljöombud ansvarar för sektionens studie- och arbetsmiljörelaterade frågor. Studerande Arbetsmiljöombud är internationellt ansvarig på sektionen samt ansvarar för sektionens masterstudenter. Studerande Arbetsmiljöombud har enligt svensk lag tystnadsplikt gällande känsliga ärenden. För studenters talan i forum som berör arbetsmiljö på Linköpings universitet.

2.1.7. Näringslivsansvarig
Näringslivsansvarig är ytterst ansvarig för sektionens kontakter med näringslivet. Bistår näringslivsansvariga på sektionen.

2.1.8. Externa relationer
 Externa Relationer ansvarar för att skapa och upprätthålla kontakt med MTS alumner, samt marknadsföringen av MTS till presumtiva studenter och allmänheten.

2.1.9. LogistikChef
LogistikChef ansvarar för MTS lokaler och inventarier. Ansvarar för den dagliga logistiken på sektionen och styrelsens egna verksamhet.

2.1.10. Festmaskinist
Festmaskinist har det övergripande ansvaret för att planera och leda FMs verksamhet. Ansvarar även för att representera FM i officiella sammanhang. Festmaskinist är tillsammans med kassör FMs firmatecknare. För FMs talan i styrelsen.

2.1.11. Generalen
Generalen har det övergripande ansvaret för att planera och leda MPiREs verksamhet. Ansvarar även för att representera MPiRE i officiella sammanhang. Generalen är tillsammans med kassör MPiREs firmatecknare. För MPiREs talan i styrelsen.

2.1.12. BästEMMA
BästEMMA har det övergripande ansvaret för att planera och leda EMMAs verksamhet. Ansvarar även för att representera EMMA i officiella sammanhang. BästEMMA är tillsammans med kassör EMMAs firmatecknare. För EMMAs talan i styrelsen.

2.2. Sektionsprojekt

Sektionsprojekt är grupper som väljs av (bortsett från M-YRANs ledningsgrupp), och svarar inför, sektionsstyrelsen. Sektionsprojekten är självgående projekt som har en kontaktperson i sektionsstyrelsen som de håller regelbunden kontakt med.

2.2.1. M-YRAN
M-YRAN är MTS arbetsmarknadsdag och har som syfte att föra samman kontakterna mellan maskinteknologerna och näringslivet. M-YRANs kontaktperson är Näringslivsansvarig.

Ledningsgruppen för M-YRAN består av:

  • Projektledare
  • Företagssamordnare, agerar även Vice projektledare
  • Ekonomiansvarig

2.3. Föreningar

En förening är en organiserad grupp medlemmar som ägnar sig åt en avgränsad verksamhet som ligger i sektionens intresse. Föreningar ansvarar för sin egen rekrytering och alla sektionsmedlemmar ska ges möjligheten att söka. I en förening ska det finnas en kontaktperson till styrelsen samt en ekonomiskt ansvarig. Föreningar svarar mot sektionsstyrelsen och har möjlighet till finansiellt stöd av sektionen för att kunna genomföra sin verksamhet. Alla sektionsmedlemmar har rätt att ansöka om att få starta en förening. Ansökan bör innehålla en skriftlig beskrivning av föreningens syfte. För att föreningen ska skapas krävs godkännande från sektionsstyrelsen.

2.3.1. M-bandet
M-bandet representerar som sektionens husband och förser Linköpings studenter med ljuv musik med jämna mellanrum. M-Bandet svarar mot styrelsens Vice ordförande.

FM ska arrangera studiesociala aktiviteter för studenter, både inom MTS och för alla studenter vid LiU. FM ska under verksamhetsåret arrangera minst en festhelg som är till för alla studenter vid LiU.

3.1. Poster

Följande poster ska finnas i FM.

3.1.1. Festmaskinist
Se 2.1.10.

3.1.2. Kassör
Kassör är ekonomiskt ansvarig för FMs ekonomi. Ansvarar för att upprätta budget, hantera betalningar och fastställa bokslut. Kassör är tillsammans med Festmaskinist firmatecknare för FM.

3.1.3. Stallchef
Stallchef ansvarar för att organisera och genomföra festhelgen. Har ansvar för FMs klädsel och är ställföreträdare i Festmaskinists frånvaro.

3.1.4. Tryck- & Biljettansvarig och Biljett- & Tryckansvarig
Tryck- & Biljettansvarig och Biljett- & Tryckansvarig ansvarar tillsammans för samtliga tryckrelaterade uppgifter. Ansvarar för alla biljettrelaterade uppgifter.

3.1.5. Mat- & Sittningsansvarig
Mat- & Sittningsansvarig ansvarar för alla mat- och sittningsrelaterade uppgifter under FMs arrangemang. Ansvarar för planering av aktiviteten, budgetering, inköp samt genomförande.

3.1.6. Öl- & Baransvarig
Öl- & Baransvarig ansvarar för allt dryckesrelaterat under FMs arrangemang. Ansvarar för hantering av alkohol och annan dryck, inköp och budgetering.

3.1.7. Näringslivsansvarig
Näringslivsansvarig ansvarar för att skapa samt upprätthålla FMs kontakt med näringslivet med syfte att få ekonomiskt stöd för att kunna göra FMs arrangemang så gynnsamma för studenterna som möjligt.

3.1.8. Ljud- & Ljusansvarig
Ljud- & Ljusansvarig ansvarar för att säkerställa att ljud- och ljusutrustning finns tillgänglig vid FMs arrangemang. Ansvarar för planering, installation och underhåll av tekniska system under FMs arrangemang.

3.1.9. PR- & Infoansvarig
PR- &Infoansvarig ansvarar för att FM syns och hörs genom sociala kanaler. Ansvarar för att information kommuniceras. Ytterst ansvarig för att planera och genomföra PR-perioder inför event.

3.1.10. Byggansvarig
Byggansvarig ansvarar för FMs inventarier och förråd, samt utlåning av inventarier. Ansvarar för all logistik till FMs arrangemang samt överser  byggnationen av föremål.

3.1.11. Personal- & Bokningsansvarig
Personal- & Bokningsansvarig ansvarar för alla FMs lokalbokningar. Ansvar för all personal vid arrangemangen.

MPiRE arrangerar mottagningen för alla nyantagna civilingenjörsstudenter på MTS. MPiRE följer även de riktlinjer som sätts upp av LinTek gällande mottagningen.

4.1. Poster

Följande poster ska finnas i MPiRE.

4.1.1. Generalen
Se 2.1.11.

4.1.2. Kassör
Ansvarar för MPiREs ekonomi samt är ytterst ansvarig för biljettförsäljning. Leder biljettphaddrarnas arbete under mottagningen. Kassör är tillsammans med Generalen firmatecknare.

4.1.3. Tryck- & Näringslivsansvarig
Ansvarar för att göra mottagningen så finansiellt fördelaktigt som möjligt för NOLLAN. Ansvarar även, tillsammans med Informationsansvarig, för  utformningen av digitalt och tryckt grafiskt material. Ansvarig över M-Balken. Leder företagsassistenternas arbete under mottagningen.

4.1.4. Eventansvarig
Ansvarar för ett flertal event under Nolle-P och agerar projektledare för event som ligger utanför Nolle-P som inte är riktade till NOLLAN. Ansvarar för klasskampen under mottagningen samt leder klasskampsphaddrarnas arbete under mottagningen. Eventansvarig är även ställföreträdare för Generalen.

4.1.5. Informationsansvarig
Ansvarar för att den information som MPiRE skickar ut är tillfredställande. Ansvarar även, tillsammans med Tryck- & Näringslivsansvarig, för utformningen av digitalt och tryckt grafiskt material. Ansvarar för MPiREs hemsida samt sociala medier. Leder mediaphaddrarnas arbete under mottagningen.

4.1.6. Mat- & Sittningsansvarig
Ansvarar för alla mat- och sittningsrelaterade uppgifter under MPiREs arrangemang. Detta inkluderar planering, budgetering, inköp samt genomförande. Leder matphaddrarnas arbete under mottagningen.

4.1.7. Dryckesansvarig
Ansvarar för all dryck som serveras under MPiREs arrangemang. Ansvarar även för att serveringstillstånd blir utfärdade och att alkohollagen följs. Det inkluderar bland annat hantering av alkohol och annan dryck, budgetering och inköp. Leder ölphaddrarnas arbete under mottagningen.

4.1.8. Nolleuppdragsansvarig
Ansvarar för att alla NOLLAN får var sitt passande nolleuppdrag under mottagningen. Har även ansvar för alla fusknollan. Leder nolleuppdragsphaddrarnas arbete under mottagningen.

4.1.9. Appearance
Ansvarar för att projektleda framtagningen av MPiREs kläder, samt för skapande, inlärning och uppvisande av gyckel. Ansvarar även för uppgifter som rör ljud och ljus. Ansvarar för gyckelplaneringen under mottagningen.

4.1.10. Överphadder
Ansvarar för alla uppgifter rörande phaddrarna. Ansvarar för rekrytering samt utbildning av phaddrar. Leder klassphaddrarnas arbete under mottagningen samt agerar informationskanal mellan MPiRE och phaddrar.

4.1.11. Intendent
Ansvarar för MPiREs bokningar och logistik samt ansvarig för MPiREs inventarier. Leder bärphaddrarnas arbete under mottagningen.

EMMA arbetar riktat mot de maskinteknologer som identifierar sig som kvinnor eller ickebinära, för att skapa gemenskap och sammanföra dem med näringslivet.

5.1. Poster

Följande poster ska finnas i EMMA:

5.1.1. BästEMMA
Se 2.1.12.

5.1.2. Kassör
Kassör är ekonomiskt ansvarig för EMMAs ekonomi. Ansvarar för att upprätta budget, hantera betalningar och fastställa bokslut. Kassör inträder i BästEMMAs frånvaro som dennes ställföreträdare. Kassören är tillsammans med BästEMMA firmatecknare för EMMA.

5.1.3. Intendent
Intendent ansvarar för EMMAs bokningar och inventarier samt förråd.

5.1.4. Tryck- och Layoutansvarig
Tryck- och Layoutansvarig ansvarar för Tryck & Layout-relaterade uppgifter samt formgivningen av marknadsföringen för EMMA och EMMAs event.

5.1.5. Näringslivsansvarig
Näringslivsansvarig ansvarar för att skapa samt upprätthålla EMMAs kontakt med näringslivet.

5.1.6. Mat- och Sittningsansvarig
Mat- & Sittningsansvarig ansvarar för alla mat- och sittningsrelaterade uppgifter under EMMAsarrangemang. Ansvarar för planering av aktiviteten, budgetering, inköp samt genomförande.

5.1.7. Eventansvarig
 Eventansvarig ansvarar för EMMAs studiesociala event. Ansvarar för att boka underhållning samt att ljud och ljus finns under EMMAs event.

5.1.8. Info- och Samarbetsansvarig
 Info- och Samarbetsansvarig ansvarar för EMMAs informationsspridning genom sociala kanaler. Ansvarar för samarbeten mellan olika föreningar, företag och ideella organisationer.

För varje utskott styrelsen väljer att tillsätta måste det finnas en utskottsordförande. Det åligger utskottsordförande att leda utskottets operativa arbete och att sammankalla till dess möten. Utskottsordförande svarar till sin styrelserepresentant. Styrelsen nominerar förslag på utskottsordförande till sektionsmötet.

6.1. Ordförandegruppen

Alla sektionens utskottsordförande bildar tillsammans Ordförandegruppen. Det åligger Ordförandegruppen att underlätta styrelsens operativa arbete och besluta i frågor som rör enstaka utskotts verksamhet. Ordförandegruppen leds av en styrelseledamot och sammanträder när denne finner det lämpligt.

Förutom det som stadgats ska valberedningen biträda sektionsstyrelsen med förslag till fyllnadsval under verksamhetsåret om behovet uppstår. Valberedningen bör även sträva efter att de grupper de tillsätter ska ha en bred representation från såväl årskurs, klass, program och genusidentitet.

7.1. Sammansättning

Valberedningen ska bestå av en blandning personer som representerar hela MTS. Valberedningen ska även ha en representant för styrelsen, FM, MPiRE samt EMMA, vilka deltar vid nominering av respektive grupp. Representanterna ska i första hand vara personer som har varit aktiva i respektive grupp under något tidigare verksamhetsår.

7.2. Sekretess

Det som framkommit under valprocessen från bland annat intervjuer skall hållas konfidentiellt inom valberedningen till dess att de berörda parterna givit tillstånd om annat. Även interna resonemang och personlig information om sökande skall hållas konfidentiellt inom sittande valberedning. Valberedningen ska dock förmedla en samlad bild av respektive nominerad vid personval. Valberedningen ska även spara sökstatistik som överlämnas till nästkommande valberedning. Statistik och viss information ska, om valberedningen anser det nödvändigt, kunna lämnas över till sektionsstyrelsen och eventuellt andra berörda parter om så efterfrågas och om syftet kopplar till att en större utredning behöver göras gällande MTS söktryck. Information som av valberedningen lämnats till berörd part ska behandlas konfidentiellt och får inte lämnas vidare utan tillåtelse av valberedningen.

MTS ska verka för gott samarbete med andra organisationer. Nedan följer de som står MTS mycket nära.

8.1. M-verkstan

MTS ska ha ett nära samarbete med M-verkstan genom att bland annat bjuda in verkstadschefen till styrelsemötena samt ge denne möjlighet att berätta om sin verksamhet under sektionsmötena.

8.2. Sveriges Maskinrelaterade Teknologer (SMART)

MTS ska ha ett nära samarbete med de sektioner som faller in under SMART genom att bland annat skicka representanter till SMART-träffar eller, när MTS står som värd, anordna en episk träff.

Ladda ned pdf: MTS – Reglemente

Scroll to Top